Serowe oponki – to smak mojego dzieciństwa. Pamiętam jak babcia robiła je nie tylko na tłusty czwartek. Puszyste, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Musicie koniecznie spróbować.
Przepis jest bardzo prosty, a samo wykonanie zajmuje ok 30 – 40 min.
Składniki:
250gr. mąki pszennej lub w wersji bardziej zdrowej mąki orkiszowej 2000
250gr. twarogu tłustego lub w wersji fit chudego
100g śmietany 18% lub w wersji zdrowszej jogurtu naturalnego
2 żółtka
70gr. cukru w wersji fit ksylitol lub erytrytol, pewnie trzeba będzie dać go więcej ;-)
1 łyżka octu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
olej do smażenia – ja używam rzepakowy
Jeżeli lubicie nutę waniliową – polecam dodać cukier waniliowy lub ziarna z laski wanilii ;-)
Przygotowanie:
1. Do miski wkładamy wszystkie składniki: mąkę, ser, śmietanę, 2 żółtka, cukier, łyżkę octu a na ocet wsypujemy łyżeczkę sody – tak aby ją aktywować.
2. Całość mieszamy do połączenia składników. Możemy wyrabiać ręcznie, albo za pomocą miksera planetarnego.
3. Dobrze wyrobione ciasto przekładamy na blat posypany mąką i wałkujemy na grubość 1 cm.
4. Szklanką wycinamy większe kółka, a kieliszkiem dziurkę (ja smażę zarówno oponki jak i dziurki ;-) dzieci uwielbiają te małe kuleczki )
5. Do dużego garnka wlewamy olej. Aby oponki nie chłonęły zbyt dużej ilości tłuszczu dodajemy jeszcze do zimnego oleju odrobinę alkoholu. A następnie podgrzewamy olej do temp. 170 st.( i tu może przydać się nam termometr do mięsa
6. Na rozgrzany olej w małych odstępach wrzucamy oponki kolejno po kilka sztuk oponek. Czekamy aż będą rumiane, a następnie obracamy. Oponki podczas smażenia zaczną nam rosnąć.
Gdyby zbyt szybko się rumieniły, musimy zmniejszyć temperaturę oleju.
7. Wyjmujemy i odkładamy na talerz z ręcznikiem papierowym, aby odsączyć olej.
8. Na koniec posypujemy cukrem pudrem i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz